Figyeld a táncost! Ez már művészet..

A Dubstep rövid történelme

A név eléggé behatárolja a stílust, ám ez mégis korrekcióra szorul.

A 90es években nagy népszerűségnek örvendett a UK Garage névre hallgató stílus. Ennek fő ismérve a 4/4-es tört ütem volt, és a 140 bpm körüli tempó. Ennek a stílusnak is fontos eleme a mély basszus, mondhatni e nélkül nem is zene a zene. A stílus Londonból indult és Angliában futótűzként terjedt szét az underground előadók, és az underground műfajok rajongói körében. A 2000es évekre azonban ez a kezdetben elég egyszerű és sötét zenei stílus betört a köztudatba és egyre többször hallhattunk benne vokált is. Ennek a stílusnak jeles képviselői voltak: Zed Bias, Steve Gurley és még sokan mások.

2001 környékén jelentek meg az első dubstep elemek egy-egy Garage bakelit B oldalán, amikor is az addig használt tört ütemet felváltotta egy új ütemképlet, amit a Dub stílusból vettek át, ami a gyors, pattogó ütem helyett sokkal lassabb hatást kelt, köszönhetően a 3. negyeden található snare dobnak.

Innen eredeztethető tehát a neve, a Dub, és a Garage egyik alfajának, a 2-step-nek a keverékére utalva. Utóbbiból megmaradt a tempó és a különböző zenei elemek.

A stílus Dél-Londonban bontogatta először szárnyait, a FWD>> nevű klubban kezdték a producerek először játszani újdonsült zenéiket.

Related posts