0 votes
10 fatális hiba, amit a legtöbben elkövetünk autóvásárláskor

Bár egy használt autó vásárlásánál mindig a műszaki állapot az, ami mérvadó, azért vannak olyan egyéb apropók, amikre illik odafigyelni, hiszen sok fejfájástól (és felesleges pénzkiadástól) óvhatjuk meg magunkat általuk. Az alábbi listán éppen ezért 10 olyan műszaki állapottól független gyakori hibát gyűjtöttünk össze, amire mindenképpen érdemes odafigyelnünk, ha új autó vásárlásra kívánjuk adni a fejünk.

 

Gondoljunk a viszonteladásra.

 

image

 

Egy új gépjármű vásárlásánál viszonylag ritkán jut eszünkbe, pedig nem árt észben tartani, hogy egyszer majd a jövőben szeretnénk megválni is az autónktól, és ami meg fontosabb: szeretnénk ezt a lehető legjobb áron megtenni. Ennek tükrében pedig egyáltalán nem mindegy, hogy milyen színű autót vásárolunk.

 

Meglehet, hogy nekünk egy narancssárga, esetleg hupikék színű gépjármű jelenti az „álmaink autóját”, de jó ha tudjuk, hogy az ilyen kevésbé népszerű színű autóktól általában 20-30%-al nyomottabb áron tudunk csak megszabadulni a későbbiekben. Ha nem szeretnénk emiatt súlyos százezrektől elesni, akkor válasszunk a népszerű színek közül, mely napjainkban a fekete, a fehér és a szürke.

 

Gondoljunk a fenntartási költségekre.

 

image

 

Autóvásárláskor a legtöbben csak a megvásárolni kívánt gépjármű árára figyelünk, pedig nem árt, ha észben tartjuk a jövőbeni fenntartási költségeket is. Ezek évről-évre növekedni fognak és sajnos nem mindig lesznek arányban a fizetésünkkel. Érdemes ezért olyan autót vásárolni, aminek akár egy komolyabb meghibásodás esetén is könnyedén képesek vagyunk fizetni a javítási költségeit és nem rokkan bele a családi kassza.

 

Ne fizessünk felesleges extrákért.

 

image

 

Minden bizonnyal piszkosul jó érzés olvasni a „fullextrás” szót egy-egy megvásárolni kívánt autó adatlapján, de gondolkodjunk logikusan: valóban szükségünk van ennyi szirszarra?!

 

Legtöbben például nem szoktunk füstölni vetetésközben, így a szivargyújtó és a hamutartó mindenképpen felesleges. Az új okostelefonok már félelmetesen pontos GPS alkalmazásokkal és megannyi extra kiegészítéssel vannak felszerelve, így ha nem szükséges a mindennapi autózásainkhoz, akkor a beépített GPS is hanyagolható, és így tovább. Felesleges extrák helyett gondoljunk inkább a biztonsági funkciókra, melyekből sosem elég és egy-egy esetleges baleset esetén akár a saját vagy szeretteink élete is múlhat rajtuk.

 

Ne vegyünk olyan autót, ami nemrég futott ki a gyárból.

 

image

 

Kevesen tudják, de egy új autó vásárlásánál az első három évben rohamos tempóban csökken a gépjármű értéke. Ez a jelenség teljesen független az autó műszaki állapotától vagy a futott kilométertől, és minden féle-fajta gépjárműnél megfigyelhető. Ez egy középkategóriás vagy felsőkategóriás autónál olykor milliós összegeket is jelenthet, így ha nem akarunk viszonylag gyorsan sok pénztől elesni, akkor lehetőleg óvakodjunk a nemrég megjelent modellektől és inkább 3-4 éves gépjárműveken gondolkodjunk.

 

Ez már csak azért is tűnhet jó döntésnek, mivel az autó legyártását követő években rengeteg fejlesztési és gyártási hiba szokott napvilágot látni a különféle autótípusokról, így 3-4 év elteltével már viszonylag nagyobb magabiztossággal válogathatunk egy-egy márka típusai között.

 

Gondosan válasszuk meg az autó méretét.

 

image

 

Mielőtt eldöntjük, hogy milyen autótípusra lenne szükségünk, érdemes nemcsak a személyes preferenciáinkat figyelembe venni, hanem például azt is, hogy milyen gyakran indulunk vele nagyobb utazásra, hány utast fogunk szállítani, stb.

 

Például, ha a gépjárműre előreláthatóan csak a városban történő közlekedéshez lesz szükségünk, akkor érdemes kisebb kupékra és szedánokra szűkítenünk a keresésünket, amik keveset fogyasztanak és olcsón fenntarthatók, míg ha nagycsaládosok vagyunk, akik gyakran járják az országot, akkor a városi terepjárók és kombi személyautók jelenthetik a megoldást.

 

Nem létezik általánosságban vett jó és rossz döntés a presztízs értékű és gazdaságossági megfontolásból vásárolt gépjárművek között.

 

image

 

Ha az anyagi helyzetünk és a körülményeink (ne a lakótelep közepén parkoljunk vele) lehetővé teszik, akkor igenis megéri prémium kategóriás modelleket választani. Minden más esetben azonban legyünk előrelátóak és összpontosítsunk inkább a gépjármű mű

2,311 views Oct 6
HumorVilág 1,020 points

Your Comment

Your name to display (optional)
Privacy: Your email address will only be used for sending these notifications.
Anti-spam verification:

To avoid this verification in future, please log in or register.